Sojina moka iz nadzorovane ekološke pridelave. Lahko vsebuje sledi zrnja, ki vsebujejo gluten in sledi sezamovih semen.
Povprečna hranilna vrednost | na 100 g |
energijska vrednost | 1.460 kJ (347 kcal) |
maščobe | 3 g |
od tega nasičene maščobe | 0,4 g |
ogljikovi hidrati | 20 g |
od tega sladkorji | 7 g |
beljakovine | 52 g |
sol | 0,05 g |
Vsebina vrečke zadostuje za 5 do 6 porcij. Željeno količino sojinih kosmičev damo v vrelo vodo in jih hidriramo 10 minut. Vodo odcedimo in kosmiče v čisti krpi dobro ožamemo. Kosmiče stresemo v ponev kjer jih pripravimo in začinimo po okusu.
Polnjene paprike s karijem in kokosom
Sestavine: 4 dolge paprike, 70 g sojinih kosmičev, 40 g sojine omake, 20 kokosovega olja, 250 g rdeče čebule, 200 g pire, kari v prahu, sol.
Priprava: Paprike operemo, jim odrežemo vrhove in jih očistimo. Sojine kosmiče pripravimo po navodilih ter jih mariniramo v sojini omaki. V ponvi pogrejemo kokosovo olje ter na njem približno 5 minut pražimo rdečo čebulo. Začinimo s ščepom soli in karija v prahu. Vse skupaj primešamo sojinim kosmičem ter mešanici dodamo še kuhano piro (za brezglutensko različico lahko uporabimo riž, proso, kvinojo ali ajdo). Paprike napolnimo s pripravljeno mešanico ter jih položimo v naoljen pekač. Pečemo jih 45 minut na 180°C. Zadnjih 15 minut peke paprikam dodamo odrezane vrhove.
Zelenjavna bolognese omaka
Sestavine: 1 čebula, steblo zelene, 1 večje korenje, 200 g sojinih kosmičev, rdeče vino, 400 g paradižnikove mezge, zelenjavna jušna kocka, olivno olje, sol, poper.
Priprava: Čebulo, zeleno in korenje nasekljamo in prepražimo na olivnem olju na srednji temperaturi. Zelenjavi dodamo po navodilih pripravljene sojine kosmiče in vse skupaj prelijemo s kančkom rdečega vina. Počakamo, da vino izpari ter nato dodamo paradižnikovo mezgo. Kuhamo 30 minut. Omako začinimo z jušno kocko, soljo in poprom. Tako pripravljena omaka je idealna za testenine in lazanje.