POKLIČITE NAS
01 562 21 60
0Item(s)

Vaša košarica je prazna

Product was successfully added to your shopping cart.

Orehova potica brez glutena

Orehova potica brez glutena

Orehova potica je zagotovo najbolj znana slovenska jed. Vonj sveže pečene potice običajno oznanja prihod praznikov, saj jo tradicionalno pečemo za božič, na Silvestrovo, za veliko noč in ob drugih priložnostih. Mehko kvašeno testo je polnjeno z bogatim nadevom iz mletih orehov, sladkorja, masla, ruma in vanilje. Za pripravo orehove potice boste našli nešteto različnih receptov, naš pa je posebej prilagojen prehrani brez glutena. Po potrebi lahko izključite tudi mleko in jajca ter namesto njih uporabite primerne nadomestke. Naj prehranske alergije ne bodo razlog, da se odpoveste priljubljeni orehovi potici.

Recept in fotografije pripravila Urška Fartelj za blagovno znamko Orgran.


Sestavine za kvašeno testo:Orehova potica


Sestavine za orehov nadev:

  • 500 g mletih orehov

  • 1,5 dcl mleka ali riževega napitka Vitariz

  • semena vanilje

  • 6 žlic sladkorja (ali nadomestek sladkorja)

  • 50 g masla ali rastlinske margarine

    Orehova potica
  • lupinica ½ limone


Ostale sestavine:






Priprava kvašenega testa:

Najprej pripravimo kvasni nastavek. Kvas zmešamo s toplim (ne vročim) mlekom in dodamo žlico sladkorja. Pustimo na toplem, da vzhaja. Medtem moko premešamo, dodamo limonino lupinico, vanilijeva semena in sladkor. Ko kvas naraste, ga dodamo moki. Dodamo še ostale sestavine in zamesimo testo. Testo oblikujemo v kepo in ga pustimo na toplem počivati 30 - 45 minut. Med počivanjem naj bo testo pokrito s krpo.

Orehova potica 

Priprava potice:

Medtem, ko testo počiva, pripravimo orehov nadev. Mleku dodamo maslo in segrejemo skoraj do vrenja. Orehom dodamo lupinico ½ limone. Vroče mleko polijemo po orehih in dobro premešamo. Dodamo še preostale sestavine, premešamo in ohladimo. Testo narahlo, nežno pregnetemo in razvaljamo na 4 - 5 mm debelo in 25 - 30 cm široko. Premažemo ga z orehovim nadevom in ga po dolžini zavijemo v rolo.

Orehova potica


Pekač premažemo z maščobo proti sprijemanju in ga potresemo s krušnimi drobtinami, ki smo jih prej v mlinčku zdrobili na drobno. Če želimo manjše potičke, testo razrežemo na dva dela in ga pustimo počivati vsaj eno uro, da je bolj rahlo. Potico premažemo z raztepenim jajcem in jo pečemo 45 minut na 180°C. Če po vrhu potica preveč porjavi, jo proti koncu peke prekrijemo s papirjem za peko. Pečeno in pokrito potico moramo pustiti v pekaču, da se ohladi. Šele potem jo lahko zvrnemo iz pekača. Potico posipamo s sladkorjem v prahu in razrežemo na 1 cm debelo.


Orehova potica

 

Kategorija: Recepti