Sestavine za kvašeno testo:
-
6 rumenjakov ali jajčni nadomestek Orgran
-
3 dcl mleka ali riževega napitka Vitariz
-
semena vanilje
-
0,3 dcl ruma
-
1 zavitek pekovskega kvasa Vitam
-
2 žlici sladkorja (ali nadomestek sladkorja)
-
100 g masla ali rastlinske margarine
-
lupinica ½ limone
-
2 žlici soka limone
Sestavine za orehov nadev:
-
500 g mletih orehov
-
1,5 dcl mleka ali riževega napitka Vitariz
-
semena vanilje
-
6 žlic sladkorja (ali nadomestek sladkorja)
-
50 g masla ali rastlinske margarine
-
lupinica ½ limone
Ostale sestavine:
-
sladkor v prahu ali sladilo v prahu Melis za posip potice
-
2 žlici premium krušnih drobtin Orgran
-
maščoba proti sprijemanju za pekač
-
jajce ali nekaj riževega napitka za premaz
Priprava kvašenega testa:
Najprej pripravimo kvasni nastavek. Kvas zmešamo s toplim (ne vročim) mlekom in dodamo žlico sladkorja. Pustimo na toplem, da vzhaja. Medtem moko premešamo, dodamo limonino lupinico, vanilijeva semena in sladkor. Ko kvas naraste, ga dodamo moki. Dodamo še ostale sestavine in zamesimo testo. Testo oblikujemo v kepo in ga pustimo na toplem počivati 30 - 45 minut. Med počivanjem naj bo testo pokrito s krpo.
Priprava potice:
Medtem, ko testo počiva, pripravimo orehov nadev. Mleku dodamo maslo in segrejemo skoraj do vrenja. Orehom dodamo lupinico ½ limone. Vroče mleko polijemo po orehih in dobro premešamo. Dodamo še preostale sestavine, premešamo in ohladimo. Testo narahlo, nežno pregnetemo in razvaljamo na 4 - 5 mm debelo in 25 - 30 cm široko. Premažemo ga z orehovim nadevom in ga po dolžini zavijemo v rolo.
Pekač premažemo z maščobo proti sprijemanju in ga potresemo s krušnimi drobtinami, ki smo jih prej v mlinčku zdrobili na drobno. Če želimo manjše potičke, testo razrežemo na dva dela in ga pustimo počivati vsaj eno uro, da je bolj rahlo. Potico premažemo z raztepenim jajcem in jo pečemo 45 minut na 180°C. Če po vrhu potica preveč porjavi, jo proti koncu peke prekrijemo s papirjem za peko. Pečeno in pokrito potico moramo pustiti v pekaču, da se ohladi. Šele potem jo lahko zvrnemo iz pekača. Potico posipamo s sladkorjem v prahu in razrežemo na 1 cm debelo.