Muffini z borovnicami in ingverjem (za 12 muffinov)
Sestavine:
-
130 g polnozrnate moke Werz
-
1 jedilna žlica fino narezanega ingverja
-
2 čajni žlički pecilnega praška Doves Farm
-
1 čajna žlička mletega cimeta
-
½ čajne žličke sode bikarbone
-
¼ čajne žličke soli
-
1 jajce ali 1 čajna žlička jajčnega nadomestka Orgran, vmešanega v 30 ml vode
-
250 g navadnega jogurta ali kokosovega deserta NaturGreen
-
80 ml lešnikovega olja Fandler
-
170 g borovnic
Priprava:
Pečico predhodno ogrejemo na 190 °C ter z oljem premažemo pekač za muffine. V veliki posodi zmešamo večnamensko moko, polnozrnato moko, sladkor, ingver, pecilni prašek, cimet, sodo bikarbono in sol. V srednje veliki posodi jajcu ali jajčnemu nadomestku dodamo jogurt in olje. Jajčno mešanico primešamo suhim sestavinam in mešamo dokler ne dobimo zelo goste zmesi. Na koncu nežno primešamo še borovnice. Zmes preložimo v pekač in muffine pečemo na sredini pečice približno 25 minut, do zlatorjave barve. Pečene muffine preložimo na pladenj, da se ohladijo.
Granola ploščice z borovnicami (za približno 5 ploščic)
Sestavine:
-
40 g bučnih semen
-
40 g kakavovih zrn
-
2 jedilni žlici lanenih semen
-
50 g kokosovega olja Gea
-
1 čajna žlička mletega cimeta
-
25 g borovnic
Priprava:
Ogrejemo veliko ponev v kateri rahlo popražimo ovsene kosmiče in bučna semena. Dodamo lanena semena ter kakavova zrna ter pustimo ob strani. V manjšo posodo damo kokosovo olje, med, sladkor in cimet ter vse skupaj pogrevamo do vretja. Mešamo dokler se sladkor ne razpusti. Mešanico umaknemo iz ognja ter prelijemo čez pripravljene kosmiče. Dodamo borovnice ter vse skupaj dobro premešamo. Dobljeno mešanico preložimo v manjši pekač, jo dobro poravnamo in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ko se dobro strdi, jo razrežemo na poljubno velike ploščice.
Kroglice z borovnicami
Sestavine:
-
2 zreli, pretlačeni banani
-
20 g mletih lanenih semen, namočenih v vodi
-
2 žlici javorjevega sirupa Granovita
-
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
-
100 g kokosa v prahu
-
½ čajne žličke soli
-
75 g borovnic
Priprava:
Pečico predhodno ogrejemo na 175 °C. Pekač obložimo s peki papirjem. V posodi zmešamo pretlačene banane, javorjev sirup, vanilijev ekstrakt in namočena lanena semena. Primešamo ovsene kosmiče, kokos v prahu, cimet in sol. Na koncu nežno primešamo še borovnice. Mešanico oblikujemo v manjše kroglice, jih postavimo na pekač in pečemo približno 20 minut. Pečene kroglice preložimo na pladenj in počakamo, da se ohladijo.