Preproste, kremaste, predvsem pa zdrave testenine brez glutena, za katere potrebujete samo 9 sestavin. ⠀
[...]
Počasi pečeno pleče, nato razcufano na tisoče nitk objetih v sočno zelenjavo v kateri se je peklo. Fantastično kosilo.
Jed je brez glutena, žit, jajc, mleka, oreščkov, soje in sojinega lecitina, kvasa.
Orehova potica je zagotovo najbolj znana slovenska jed. Vonj sveže pečene potice običajno oznanja prihod praznikov, saj jo tradicionalno pečemo za božič, na Silvestrovo, za veliko noč in ob drugih priložnostih. Mehko kvašeno testo je polnjeno z bogatim nadevom iz mletih orehov, sladkorja, masla, ruma in vanilje. Za pripravo orehove potice boste našli nešteto različnih receptov, naš pa je posebej prilagojen prehrani brez glutena. Po potrebi lahko izključite tudi mleko in jajca ter namesto njih uporabite primerne nadomestke. Naj prehranske alergije ne bodo razlog, da se odpoveste priljubljeni orehovi potici.
Recept in fotografije pripravila Urška Fartelj za blagovno znamko Orgran.[...]Le kdo ne obožuje cmokov? Priljubljeno jed iz krompirjevega testa in sočnih sliv lahko postrežemo kot sladico ali glavno jed. Namesto sliv lahko uporabimo tudi drugo sadje, na primer marelice, češplje, jagode, ringlo ali borovnice. Če uporabljamo zamrznjeno sadje moramo cmoke hitro oblikovati in jih čimprej dati v vrelo vodo, da testo ne začne razpadati od mokrega sadja. Recept je prilagojen prehranjevanju brez glutena, žit, mleka, soje in oreškov.
Recept in fotografije pripravila Urška Fartelj za blagovno znamko Orgran.[...]Lazanja je ena izmed najpopularnejših jedi. Kombinacija mesne omake, bešamela in testenin ustvarja sočno in prefinjeno jed, ki se ji težko upremo. Lazanja je v tem receptu dodatno obogatena še z bučkami in bučami, po želji pa lahko dodamo tudi drugo zelenjavo. Recept je prilagojen prehranjevanju brez glutena, z izbiro mlečnih nadomestkov pa ga lahko enostavno prilagodimo tudi prehranjevanju brez mleka ali laktoze.
Recept in fotografije pripravila Urška Fartelj za blagovno znamko Orgran.[...]Polenta je v kuhinji izjemno vsestranska in za pripravo nezahtevna jed, ki bi se morala večkrat znajti na naših krožnikih. Pripravimo jo lahko toplo ali hladno, kot sladko ali slano jed, za zajtrk, kosilo ali večerjo. Kot glavno jed smo jo tokrat pripravili v kombinaciji s sirom, začimbami in češnjevim paradižnikom. Tako pripravljena polenta je zelo okusna in bo zagotovo všeč vsakomur, še posebej ljubiteljem italijanskih jedi.
[...]V jesenskem času se še posebej priležejo tople bučne jedi. Buče so zakladnica vlaknin in betakarotenov, vsebujejo pa tudi zmerno količino vitamina C, ki krepi naš imunski sistem. Kremni bučni juhi lahko po želji dodamo tudi paradižnik ali žličko naribanega ingverja. Namesto sojine kreme lahko uporabimo riževo kremo ali sladko smetano za kuhanje. Recept tako z lahkoto prilagodimo svojim prehranskim navadam in okusu. Privoščite si jo za kosilo ali lahko večerjo.
[...]Jesen je tu. Služba in šola sta že v polnem teku, kmalu pa se bodo napornemu vsakdanu pridružili tudi študenti. Če vam je od poletja ostalo v zamrzovalniku še kaj borovnic, jih lahko porabite za pripravo zdravih prigrizkov, primernih tudi za natrpane urnike, ko preprosto ni časa za dostojen obrok. Za vas smo pripravili nekaj predlogov hranljivih prigrizkov, ki vam bodo povrnili zalogo energije. Vsi recepti so prilagojeni prehranjevanju brez glutena, brez mleka, brez jajc, brez oreškov, brez arašidov in brez soje.
[...]Ajda je res preprosto živilo, ki pa ima odlično hranilno vrednost. Vsebuje veliko esencialnih aminokislin ter mineralov, kot so železo, cink in selen. Ker ne vsebuje glutena jo lahko v vsakodnevno prehrano vključijo tudi bolniki s celiakijo. Dodatne točke ji pripisujemo zaradi njene izjemne vsestranskosti. Uporabna je tako za slane kot sladke jedi, lahko jo kuhamo ali pečemo, iz nje pa pripravimo ajdove žgance, cmoke, palačinke, kruh, različno pekovsko pecivo in druge jedi. Mi smo jo tokrat pripravili za hranilen zajtrk. Preprost recept z lahkoto prilagodimo prehrani brez glutena ali laktoze.
[...]Kruh bi marsikdo označil kot nepogrešljivo živilo v vsakdanji prehrani. Danes si ga lahko privošči prav vsak, saj ga z različnimi sestavinami z lahkoto prilagodimo našim prehranskim potrebam. Recept za kvinojin kruh je še posebej primeren za bolnike s celiakijo. Kvinoja namreč ne vsebuje glutena, ima pa dober okus, je zelo hranilna in po vrhu še lahko prebavljiva. Kvinojin kruh lahko v prehrano vključite tudi če niste občuljivi na gluten, radi pa dobro jeste.
[...]